Regional Library Petko R. Slaveykov

Veliko Tarnovo

„Моят роден град” - архив

Регионална библиотека бяха раздадени наградите в ежегодния конкурс Моят роден град

На 21 март 2024 година от 15.00 часа във фоайето на Регионална библиотека бяха раздадени наградите в ежегодния конкурс Моят роден град. За двадесет и четвърти път Регионално управление на образованието – град Велико Търново и Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ обявиха надпреварата за детско-юношеско творчество в областите Литература и Изобразително изкуство на тема „170 години от рождението на Стефан Стамболов – Апостол на I-ви революционен окръг – политик и държавник“.

          До 8 март 2024 г. беше обявеният срок за събиране на творби за участие в надпреварата, а на 13 и 14 март 2024 г. бяха предадени за журиране. Раздели „Поезия“ и „Проза“ бяха оценявани от филолозите Валентина Камбурова, Елина Данева и Бисера Дживодерова, а раздел „Изобразително изкуство“ от художниците Анна Павлова, Дешка Денева, Мария Ковачева и Пепина Манолова. И двете комисии бяха под почетното председателство на инж. Розалия Личева – началник на РУО, гр. Велико Търново и доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.  Бяха журирани 139 творби, от които преобладаваха желаещите да участват в раздел Художествено творчество. В раздел Литературно творчество се получиха 28 творби. В това издание на конкурса бяха представени и два проекта по темата, плод на колективен труд.  На награждаването бяха излъчени традиционните Първо, Второ и Трето място във всеки раздел и съответната възрастова категория. И тази година организаторите наградиха участници с Поощрителни награди. Имаше награди за активно и устойчиво развитие. Бяха връчени и награди на ръководители и учители. Традиционно се включиха творци от Велико Търново и областта. С предварителната подготовка на празника организаторите със задоволство отчетоха, че конкурсът „Моят роден град” остава разпознаваем и предпочитан. Запазва се и тенденцията учениците от областта да творят на историческа тематика. В празничното тържество акцент беше обябяването на наградените участници. Рисунките, стиховете и разказите на всички отличени бяха поместени в изложба.

          На събитието бяха връчени следните награди за художествено творчество:

          В Раздел „Поезия“ в първа възрастова категория от 7 до 10 години Трета награда е за 9-годишната Дария Стоянова и 10-годишната Даная Пъргавелова.  Втора награда е за 9-годишните Йоана Ангелова, Юлияна Георгиева и 10-годишната Вероника Христова, ученички в трети клас на СУ „Вела Благоева”, град Велико Търново. И Първа награда комисията присъди на ученичката от СУ „Бачо Киро” в град Павликени Искра Йорданова. Във втора възрастова категория от 11 до 14 години носител на Трета награда е Анджелина Костова на 13 години. Втора награда бе присъдена на Федат Маринов на 11 години и Илена Степанова на 14 години. И тримата участници са представители на Литературен клуб „Пегас(чета)” към Общински детски комплекс в град Стражица, с ръководител Тодорка Цонева. При най-големите участници до 18 години в раздел „Поезия” Трета награда е за 16-годишната Далиа Петрова, ученичка в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и 16-годишният Аслан Ахмедов, ученик в ПГТ „Д-р Васил Берон”.  Втора награда е присъдена на Пламен Николов на 15 години от СУ „Вичо Грънчаров” в град Горна Оряховица. А носител на Първа награда е 16-годишната Мария Шалаверова, ученичка в ПГСАГ „Ангел Попов” – град Велико Търново.

          В Раздел „Проза” до 10 годишна възраст Трета награда е за 9-годишния Максим Енев от ОУ „Бачо Киро”. Втора награда е за 8-годишната Никол Белева и Първа награда получи 8-годишния Калоян Георгиев. И двамата са ученици от СУ „Бачо Киро” в град Павликени. В тази категория журито излъчи и две Поощрителни награди за 7-годишния Борил Бончев от СУ „Бачо Киро” в град Павликени и за 9-годишната Диляна Богомилова от ОУ „Бачо Киро”, град Велико Търново. В категория от 11 до 14 години Втора награда е за 11-годишната Радост Георгиева от ОУ „Свети Иван Рилски” – с. Балван и Първа награда е за 13-годишната Славея Сънкова от СУ „Вела Благоева”. До 18 години в раздел „Проза” Трета награда е за 15-годишната Кристина Георгиева от ПГСАГ. Втора награда е поделена между 16-годишната Айджан Мустафова, ученичка в СУ „Св. Климент Охридски” с. Камен и Елена Велчева на 18 години от СПГИ „Д-р Петър Аладжов” в град Велико Търново. Първа награда комисията връчи на 17-годишната Ивона-Сияна Станева, ученичка в ПГСАГ „Ангел Попов”. Традиционно организаторите отличиха и ръководители в раздел „Литература” за тяхната отдаденост и активност при работата с деца. Награди се присъдиха на г-жа Силвия Дачева, преподавател в СУ „Вела Благоева” – град Велико Търново и на г-жа Марийка Терзиева – учител ЦДО в СУ „Бачо Киро” – град Павликени. Ученици, подготвяни от тях, заеха призовите места в раздел „Литература” в изданието на конкурса „Моят роден град” за 2024 година.

          Във възрастова категория от 11 до 14 години организаторите връчиха Специална награда за „Проект” на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” , с. Раданово. Творбата, изработена от Севдалин Маринов, Руска Миленова, Шишман Шишманов, Янчо Янчев и Галина Шишманова с ръководител Нела Панова, направи впечатление на журиращата комисия и намери достойно място в изложбата.

          В Раздел „Изобразително изкуство” при малките участници до 10 години Трета награда е връчена на 9-годишния Орлин Босилков, ученик в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Горна Оряховица, Втора награда заслужи Пламена Стоянова на 8 години, ученичка в ОУ „Бачо Киро” – град Велико Търново. Десетгодишната Ема Богданова, представител на галерия „Панев” стана носител на Първа награда. В тази категория се присъди и Поощрителна награда на 7-годишния Стефан Савов, ученик в СУ „Вела Благоева”. Учениците от Първи „В” клас на СУ „Николай Катранов” – гр. Свищов, с класен ръководител Петя Попова са носители на Награда за колективно участие. Всички 23 деца от класа са участвали в конкурса с рисунка. А девет ученици от Трети „А” клас на ОУ „Бачо Киро” – град Велико Търново, с класен ръководител Поля Трендафилова са носители на Награда за активно участие. Техни портрети на Стефан Стамболов направиха впечатление на журиращата комисия и попаднаха сред изложените творби. Във втора възрастова категория до 14 години Трета награда е връчена на 13-годишния Пламен Пеев от СУ „Емилиян Станев”. Втора награда е присъдена на Боряна Киркова, ученичка в 5 клас на СУ „Вела Благоева”. Първа награда получи седмокласничката от СУ „Цанко Церковски” – град Полски Тръмбеш” Светослава Янкова. Първа награда си заслужи и 13-годишният Данислав Пъдарев, представител на СУ „Емилиян Станев”. В тази категория носител на Специална награда на библиотеката е 12-годишната Цветелина Недева, ученичка в ОУ „П. Р. Славейков”.

          По време на тържеството организаторите връчиха и три тематични отличия. Награда за ръководител бе присъдена на г-н Габриел Панев – ръководител в Галерия „Панев”, г-жа Валентина Маринова – преподавател в СУ „Вичо Грънчаров” (град Горна Оряховица) и на г-жа Даниела Петрова – преподавател в ПГСАГ „Ангел Попов”. След журирането на творбите в трета възрастова категория от 15 до 18 години бяха излъчени и допълнителни награди. Носител на Специална награда на библиотеката за портрет е 18-годишната Никол Емилова от ПГСАГ „Ангел Попов”. С Поощрителна награда в категорията е 18-годишната Паолина Караиванова от галерия „Панев”. Третата награда е за 17-годишната Елица Данева, ученичка в ПГСАГ „Ангел Попов”. С Втора награда в категорията са отличени творбите на 15-годишната Стефания Грозданова от галерия „Панев” и 16-годишната Йоана Петрова от ПГСАГ „Ангел Попов”. И Първа награда журиращата комисия присъди на две участнички. Едното отличие е за 15-годишната Татианна Русева, а другото е за Ивона-Сияна Станева на 17 години. И двете са ученички в ПГСАГ „Ангел Попов” – град Велико Търново.

          В навечерието на празника на град Велико Търново организаторите от Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” излъчиха и една допълнителна награда извън конкурсната надпревара. Доц. д-р Калина Иванова  връчи Специална награда за дарителство на Теодора и Йордан Тошеви, брат и сестра, дългогодишни читатели на библиотеката.  

          Официални гости на събитието бяха г-н Валентин Михайлов – Заместник областен управител и инж. Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието-Велико Търново.

          За музикалното оформление, организаторите изказват благодарност на Магдалена Цветанова, ученичка в СУ „Емилиян Станев” и вокал в Музикална формация „Емоджи кидс” с вокален педагог Ирена Трайкова. Галина Ганцарова приветства всички гости на събитието. На пиано тя изпълни Старобългарски хорал от Любомир Пипков. Мероприятието по връчване на наградите за пореден път се превърна в своеобразен празник.

          На финала участниците се присъединиха в традиционната снимка за архива на конкурса, след което гостите разгледаха и изложбата на наградените творби.

          Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново, Регионална библиотека и Регионално управление на образованието по случай Празника на град Велико Търново – 22 март.

Recommended Books

The war of the Faiths

 • Author: Lyudmila Filipova
 • Language: bulgarian
 • Publisher: Enthusiast
 • ISBN: 9786191645473
 • Year of publication: 2023
 • Cover: soft
 • Pages: 416

1393 Tarnovgrad. Bayazid the Lightning has led his troops to the last fortress of the Second Bulgarian Kingdom. And Tsar Ivan Shishman flees, leaving the defence of the city in the hands of a cleric beloved by the people. 1443 Southern France.

Read more …

How to be happy

 • Author: Ariane Sherin, David Conrad
 • Language: bulgarian
 • Publisher: Ciela
 • ISBN: 9789542845874
 • Year of publication: 2024
 • Cover: soft
 • Pages: 256

Happiness... We all pursue it relentlessly, but it has the bad habit of slipping away from us as deftly and sneakily as an eel smeared with oil.

Read more …

The Iron Daughter (Iron Fairies 2)

 • Author: Julie Kagawa
 • Language: bulgarian
 • Publisher: Probook
 • ISBN: 9786197733068
 • Year of publication: 2023
 • Cover: soft
 • Pages: 480

The Skipper of Seasons is stolen, the Winter Prince is killed, and the only living witness is Megan. The truth must come out, but once she falls captive to the Winter Fairies, Megan realizes the true meaning of her beloved Ash's words.

Read more …

Kingdom of the Dreaded (Kingdom of the Damned 3)

 • Author: Kerri Maniscalco
 • Language: bulgarian
 • Publisher: Ciela
 • ISBN: 9789542844457
 • Year of publication: 2023
 • Cover: soft
 • Pages: 440

Emilia was willing to do anything to find her sister Vitoria's killer. Even sell her soul and accept to live in Hell.

Read more …

Emotions

 • Author: Leonard Mlodinov
 • Language: bulgarian
 • Publisher: Ciela
 • ISBN: 9789542845010
 • Year of publication: 2023
 • Cover: soft
 • Pages: 264

Our emotions take us to the depths of grief and the heights of joy. They are the dominant driver behind our choices and actions, the reason we formulate and achieve our goals.

Read more …

See all recommended books

Annual Competitions

"/Un/solved case"

The National Crime Writing Contest, under the general title of "/The/ Unsolved Case," will launch in 2021. The contest is held over a one- or two-month period, traditionally during the fall season of a given calendar year.

Read more …

Summer campaign "Come to the library"

The Summer Campaign "Come to the Library" is an initiative, conceptually designed to provoke the students from I to XII grade from Veliko Tarnovo, who are readers of RL "Petko R. Slaveykov" to read more and more books during the summer holidays.

Read more …

"My hometown"

With the longest and most successful implementation is the annual competition "My hometown". Its first edition was in 2000 and has since become a favorite and recognizable for the participants from the city and the region.

Read more …

Foyer of the book with an autograph

Regional Library "Petko R. Slaveykov" - Veliko Tarnovo over the last ten years has established an extremely prestigious cultural event, which is the "Foyer of the book with an autograph". The philosophy of this forum is related to the promotion of Bulgarian printed book production not only in the region, but also nationally.

Read more …

Latest News

Ролята на библиотекаря в дигиталната ера (чрез опита на Народна библиотека „Петко Р. Славейков“ - Велико Търново, в реализирането на проекти с европейско финансиране)

Статия на доц. д-р Калина Иванова в сп. Везни за проектната дейност на библиотеката 

Read more …

Luizina Savkova - Head of Regional Activities Department at the Ministry of Culture passed away

We are deeply saddened to announce that Luizina Savkova, Head of Regional Activities at the Directorate for International Cooperation, European Programmes and Regional Activities of the Ministry of Culture, has left us.


She is an incredible creative personality, a great professional, dedicated to her work, a cultural worker with outstanding services to Bulgarian literature and culture.

Ms Savkova joined the Ministry of Culture in 2004 and since then she has worked her way up the career ladder in the institution - through the expert positions to the Head of the Regional Activities Department in the Directorate for International Cooperation, European Programmes and Regional Activities.

Colleagues in the Ministry say that she filled each of the positions she held with her unique personality and always sought to add something extra to every situation, no matter how complex. Colleagues at the National Library of St. Cyril and Methodius", from the regional and municipal libraries in the country, from the Bulgarian Library and Information Association, from the community centers, as well as many other organizations, partnered with Mrs. Savkova on various cases and thanks to the good cooperation with her our common cause of promoting the Bulgarian book enjoyed many successes.

National Award "Hristo G. Danov Award for contribution to Bulgarian literary culture, the National Children's Book Festival organized by the Regional Library "Sava Dobroplodni", the programs "The Return of the Book" and "Bulgarian Libraries - Contemporary Centers for Reading and Awareness" - these are only a very small part of the important initiatives for the Ministry of Culture, in which Luizina put all her heart and soul.

The Minister of Culture Nayden Todorov and the team of the Ministry of Culture express their sincere condolences to the family and friends of Mrs. Luizina Savkova! Her friendship, responsiveness and collegiality will not be forgotten, because she "wrote" the novel of her life with great wisdom and dignity.
A deep bow!

See all news

Regional Public Library

Petko R. Slaveykov

5000 Veliko Tarnovo

2, Ivanka Boteva

prs@libraryvt.com

Assoc. Prof. Dr. Kalina Ivanova

Director

+359 62 620208

+359 88 9 297 269

director@libraryvt.com

Dr. Ivan Aleksandrov

Deputy Director

+359 62 628098

+359 88 8 790 104

prs@libraryvt.com

Branch 'Buzludzha'

8, Denyo Chokanov st.

+359 62 648 803

buzl_dep@libraryvt.com

Main Building

2, Ivanka Boteva st.

+359 62 627 901

zaemna@libraryvt.com

Art Department

8, Krakov st.

+359 62 630 410

art_dep@libraryvt.com

Department for Senior Readers 'Snejana Yaneva'

7, Simeon Veliki st.

+359 62 641 856

slav_dep@libraryvt.com

Branch 'Slaveiche'

7, Simeon Veliki st.

Children's Department

+359 62 641 856

slav_do@libraryvt.com

Foreign Language Centre 'Eagle'

7, Simeon Veliki st.

+359 62 646 916

eagle_dep@libraryvt.com

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.