IMG 6857На 21 юни 2022 г., гост на библиотеката беше доц. д.с.н Мартин Иванов, който представи пред великотърновската публика своя монографичен труд "Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800-1912 г.".
Книгата дава ясна представа за това как духовното, културното, религиозното и политическото съзряване на нацията върви успоредно с дълбоки и всеобхватни изменения в стопанския и социалния живот на страната. Текстилната индустрия - в двете си основни разновидности - абаджийство и гайтанджийство - фокусира в себе си всички тези промени, а относително високата им степен на проученост позволява не само да се възстанови по-цялостно тъканта на обществените промени, но и да се проследи динамиката на стопанската, културната и политическата модернизация. Икономическият подем от втората и третата четвърт на XIX век влива небивал динамизъм в доскоро глухите и откъснати планински селища. Благодарение на текстилния бум градове като Карлово, Казанлък, Габрово и т.н. се превръщат в център на икономическия, но и на просветния и политическия живот на българските земи. И именно те излъчват националните лидери, застанали начело на борбата за народна просвета, култура, за църковна и политическа независимост.
Авторът доц. д.с.н. Мартин Иванов е историк, юрист и специалист по стопанска история. Специализирал е в университетите на Кеймбридж и Единбург и Националния университет на Ирландия. от 2011 до 2013 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“, от 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на културата в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, от 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия. Автор е на над 150 научни публикации и 9 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България.

 

IMG 6863 IMG 6869

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib