nii letim Izlojba

„Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли”

изложба, посветена на 143-годишнината от освобождението на България и Велико Търново

По повод 143-годишнина от освобождението на България и Велико Търново, на 7 юли 2021 г. от 11.00 часа, във фоайето на РБ „Петко Р. Славейков” в гр. Велико Търново ще се открие изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли”. Организатори са Дирекция „Държавен военноисторически архив” – гр. Велико Търново при Държавна агенция „Архиви” , Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.

Изложбата е посветена на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а след това се посвещават на военната професия, образувайки ядрото на българската армия. Офицерите, поставили основите, после виждаме като капитаните от Сръбско-българската война, полковниците и генералите от Балканските войни и Първата световна война, станали синоним на преклонение, любов и готовност за саможертва към България.

В експозицията са включени архивни документи, фотографии и издания, маркиращи военната кариера и участието във войните за национално обединение на офицери-опълченци в Българското опълчение.

 


 

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib