Plakat-Galeria-vazrajdane

      Галерия „Възраждане“ към Народно читалище „Възраждане“ е създадена на 5.ІХ.1995 г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци.
От третата си година е профилирана на тема „ТЯЛОТО“. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация. Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура. От 2001 г. галерията дава награда „Арт Медия“ за арт-журналистика – диплом и специална графика изработена от доц. Владимир Генадиев.
       През 2010 г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби – Пловдив с проект „Тялото“, след спечелване на общински конкурс. В 6 къщи в Старият град са експонирани 20 самостоятелни изложби по темата на следните автори: доц. Владимир Генадиев – почетно участие, Атанас Москов, проф. Бисер Дамянов, Вихра Григорова, Генчо Денчев, академик Георги Чапкънов – Чап, проф. Десислава Минчева, Димитър Войнов – син, Димитър Манолов, Димитър Рашков, Димитър Чонов, проф. Емил Попов, Иван Чакъров, Иван Милушев, Кеазим Исинов, доц. Крикор Касапян, доц. Мъгърдич Касапян, Огнян Недков, Слав Бакалов и Юлиан Йорданов.


 

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib