summer-reading-image

Уважаеми читатели,

Централна сграда на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”
(ул. Иванка Ботева 2)

ще бъде затворена от 02 август 2021 г. до 07 септември 2021 г.

През този период може да ползвате другите структури на библиотеката:

БИЦ „Славейче” (ул. Симеон Велики 7 /до МОЛ-Велико Търново/)
Филиал „Бузлуджа” (ул. Деньо Чоканов 8)
Отдел „Изкуство” (ул. Краков 8)
Очакваме Ви!


 

Plakat-PanayotPanayotov-01

Plakat-Marin-Marinov

 


 

nii letim Izlojba

„Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли”

изложба, посветена на 143-годишнината от освобождението на България и Велико Търново

По повод 143-годишнина от освобождението на България и Велико Търново, на 7 юли 2021 г. от 11.00 часа, във фоайето на РБ „Петко Р. Славейков” в гр. Велико Търново ще се открие изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли”. Организатори са Дирекция „Държавен военноисторически архив” – гр. Велико Търново при Държавна агенция „Архиви” , Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.

Изложбата е посветена на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а след това се посвещават на военната професия, образувайки ядрото на българската армия. Офицерите, поставили основите, после виждаме като капитаните от Сръбско-българската война, полковниците и генералите от Балканските войни и Първата световна война, станали синоним на преклонение, любов и готовност за саможертва към България.

В експозицията са включени архивни документи, фотографии и издания, маркиращи военната кариера и участието във войните за национално обединение на офицери-опълченци в Българското опълчение.

 


 

 


Партньори:

 

            banner softlib