IMG 6857На 21 юни 2022 г., гост на библиотеката беше доц. д.с.н Мартин Иванов, който представи пред великотърновската публика своя монографичен труд "Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800-1912 г.".
Книгата дава ясна представа за това как духовното, културното, религиозното и политическото съзряване на нацията върви успоредно с дълбоки и всеобхватни изменения в стопанския и социалния живот на страната. Текстилната индустрия - в двете си основни разновидности - абаджийство и гайтанджийство - фокусира в себе си всички тези промени, а относително високата им степен на проученост позволява не само да се възстанови по-цялостно тъканта на обществените промени, но и да се проследи динамиката на стопанската, културната и политическата модернизация. Икономическият подем от втората и третата четвърт на XIX век влива небивал динамизъм в доскоро глухите и откъснати планински селища. Благодарение на текстилния бум градове като Карлово, Казанлък, Габрово и т.н. се превръщат в център на икономическия, но и на просветния и политическия живот на българските земи. И именно те излъчват националните лидери, застанали начело на борбата за народна просвета, култура, за църковна и политическа независимост.
Авторът доц. д.с.н. Мартин Иванов е историк, юрист и специалист по стопанска история. Специализирал е в университетите на Кеймбридж и Единбург и Националния университет на Ирландия. от 2011 до 2013 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“, от 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на културата в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, от 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия. Автор е на над 150 научни публикации и 9 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България.

 

IMG 6863 IMG 6869

2022-06-28 nadika

Заповядайте на 28 юни (вторник) от 18,00 часа във Велико Търново в РБ “П. Р. Славейков“, ул. „Иванка Ботева“, №2., на премиерата на „Разгадай ме (ако можеш)“ от Надежда Тодорова-НадиКа.
Книгата „Разгадай ме (ако можеш)“ е приютила между кориците си разкази и стихотворения, част от които са участвали в литературни двубои и конкурси . Тя е като живота – пъстра, вълнуваща и загадъчна. В нея ще се посмеем на шегите на Фортуна, ще потърсим самотни острови или ще се опием от любовта. Това е само малка част от предизвикателството, което предлага книгата. Във всеки разказ има част от преживените мигове от автора, но кое е истина и кое измислица? „Разгадай ме (ако можеш)“

Plakat-Galeria-vazrajdane

      Галерия „Възраждане“ към Народно читалище „Възраждане“ е създадена на 5.ІХ.1995 г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци.
От третата си година е профилирана на тема „ТЯЛОТО“. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация. Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура. От 2001 г. галерията дава награда „Арт Медия“ за арт-журналистика – диплом и специална графика изработена от доц. Владимир Генадиев.
       През 2010 г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби – Пловдив с проект „Тялото“, след спечелване на общински конкурс. В 6 къщи в Старият град са експонирани 20 самостоятелни изложби по темата на следните автори: доц. Владимир Генадиев – почетно участие, Атанас Москов, проф. Бисер Дамянов, Вихра Григорова, Генчо Денчев, академик Георги Чапкънов – Чап, проф. Десислава Минчева, Димитър Войнов – син, Димитър Манолов, Димитър Рашков, Димитър Чонов, проф. Емил Попов, Иван Чакъров, Иван Милушев, Кеазим Исинов, доц. Крикор Касапян, доц. Мъгърдич Касапян, Огнян Недков, Слав Бакалов и Юлиан Йорданов.


 

П О К А Н А

Уважаеми колеги, катедра „Българска литература“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, община Стражица и Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" - гр. В. Търново

ви канят да участвате на
Кръгла маса, посветена на 120-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев.

Форумът ще се състои на 14 октомври 2022 г. в гр. Стражица.
Материалите от кръглата маса ще бъдат публикувани в сборник. Очакваме вашите заявки до 15 септември 2022 г. на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

От името на организаторите:
проф. дн Николай Димитров

 


Партньори:

 

            banner softlib