DigiPrior logo 2-bez fon                                       Erasmus

Международна конференция „Приоритети в дигитализацията на книги, документи, снимки и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали“

28 септември 2023 г., гр. Велико Търново

 

Programme*

Програма*

*Работният език на конференцията е английски

 conference-poster 2-rgb

Международната конференция „Приоритети в дигитализацията“ разглежда една изключително важна тема относно това как да се подберат материали за приоритетно дигитализиране. Конференцията се организира в рамките на международния проект „DigiPrior: Приоритети в дигитализацията на книги, документи, фотографии и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали“, който се осъществява по Програма “Еразъм +” подпрограма „Партньорства за сътрудничество в професионалното образование и обучение“. Проектът има за цел да разработи иновативни обучителни материали със свободен онлайн достъп и да обучи библиотекари, архивисти, мениджъри на малки организации и учители в сферата на библиотечните науки, за това как да подберем материали като книги, документи, фотографии и др. за приоритетно дигитализиране, как да поддържаме дигиталните архиви и как да популяризираме и използваме вече дигитализираните материали.

В проекта участват представители от различни организации от страната и чужбина като водещи преподаватели и изследователи, които имат опит в изготвянето на стратегии и подходи за приоритети в дигитализацията на писменото културно наследство.


Конференцията ще събере заедно български и чуждестранни лектори, работещи в сферата на дигитализацията, които ще представят своите опит и знания пред участниците в събитието. Домакин на конференцията е Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в гр. Велико Търново.
Работният език на конференцията е английски.

Разходите на участниците (пътни, дневни и квартирни) са за сметка на командироващата страна.

Теми, които ще бъдат засегнати по време на конференцията:

  • Добри практики от европейския и световен опит при изготвяне на стратегии/подходи за приоритети в дигитализацията на писменото културно наследство;
  • Иновативни подходи за разширяване на аудиторията от потребители на дигитални масиви от библиотечни/архивни документи-Символни модели на съвместна дейност между притежателите на документни фондове и големите центрове за дигитализация;
  • Предизвикателства при надграждане на обучението на екипите на малки културни организации-ПОО, обучителни курсове, електронно обучение и отворени образователни ресурси.

Ако желаете да бъдете лектор по време на конференцията, трябва да попълните регистрационната форма преди 20.08.2023 г.

Регистрационна форма

След като заявката Ви бъде разгледана от Организационния комитет, ще получите потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Предложенията за доклади трябва да отговарят на една от изброените по-горе теми.

Презентациите трябва да бъдат на английски език и не по-дълги от 30 минути. PPT файлът трябва да бъде изпратен до 10.09.2023 г.

За всякакви въпроси и разяснения, комуникацията трябва да бъде чрез електронна поща на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Международната конференция „Приоритети в дигитализацията“, ще се състои на 28.09.2023 г. от 09:30 ч. в Народно читалище „Иларион Драгостинов–1897“ с. Арбанаси.

Препоръчваме да се използва възможността за онлайн заявка,а при затруднения с ползването му, може да ни пишете на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Подробности за конференцията могат да бъдат получени и на https://digiprior.eu/conference/

 

От името на организационния комитет
на Международната конференция „Приоритети в дигитализацията“

 


 

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib