Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"

Ви кани на представяне на романа на Владимир Каперски "Към виделина"

Vladimir-Kaperski

Заповядайте на 24 октомври (четвъртък) от 17:30 ч. в РБ "П. Р. Славейков", ул. Иванка Ботева 2

За автора

Владимир Каперски е роден на 24.01.1953 г. в Благоевград. Завършва гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска. Дипломира се в СУ „Св. Климент Охридски“ с историческа и филологическа специалности. От 1977 до 1980 г. работи като литературен сътрудник във в. „Пиринско дело“. От 1980 до 1982 е зам.-председател на Общински съвет за култура. От 1982 до 1985 г. е зам.-кмет на Община Благоевград по култура, образование и обредни дейности. От 1985 до 1990 г. е зам.-гл. редактор на Телевизионен център – Благоевград. Напуска ТВЦ по собствено желание, отдава се на частно предприемачество, а после и на самостоятелна творческа дейност.
Пише за вестници, списания, прави десетки телевизионни предавания и документални филми за история, култура, фолклор, традиции. През 1994 г. издава първата си книга „Водолеен вихър“ със „стихове в проза или емоционално-философски есета“, както ги определя писателката Весела Люцканова.
През 2000 г. напуска Благоевград и се заселва в близкото с. Лешко, където живее в лоното на Лещанската планина. Издава книгата с разкази „Страхът и ти“ (2009), след това и „Синът на лудата“ („Апокрифни спомени за едно време и едни хора“, 2013). Тя има родово-биографичен характер, разказва за времето и живота на три поколения – първото на неговите дядовци, преживели катастрофалните за Македония войни, второто – на родителите му, живели в разполовеното време преди и след Втората световна война и неговото съвремие – на поколението, родено и живяло в годините на социализма, дочакало промените през 1989 г. и изживяващо разочарованията от несбъднатите си очаквания и мечти. Романът му „Към виделина“ излиза в изд. „Арс“, Благоевград, през 2018 г.

За книгата

И новата книга на Владо Каперски е ориентирана към родния край – българският Югозапад, Благоевград и региона. Романът „Към виделина“ е реалистичен разказ за днешния ден, донякъде с автобиографични елементи. Доколкото засичам, такъв е момента на преселването на главния герой архитект Виктор Пътелев в селото, където са неговите родови корени – Будишка, Североизточна Македония.
Това е роман за търсещият човек, превъзмогнал болката и болестта, разделите и изкушенията, човекът, който на базата на своя свободен избор опитва и успява да изгради нов личен свят и същевременно да увлече и други хора около идеята си. Едно реалистично пътуване из криволиците на днешното и миналото, с лирически отклонения от микс на измислица и действителност, удивително добре зададени въпроси и техните отговори и рефлексии, което е осъществено сред зашеметяващо красивия бекграунд на природата и депресиращо въздействие на човешкото запустение и разруха. Пътуване към „виделината“ над Будишка планина, засияла в последното изречение на книгата.

 

Сподели

Културен календар

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА

 РНБ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

2020 г.

www.libraryvt.com ;prs@libraryvt.com

  

Съгласно заповед № 18/09.03.2020 на директора на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ и на основание Заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-117/08.03.2020 г., чл. 63 от Закона за здравето и регистрираните случаи на COVID-19 на територията на Република България и Заповед № РД-22-389/09.03.2020 г. на Кмета на Община Велико Търново, до второ нареждане се преустановяват всички планирани културни мероприятия с ученици и възрастни читатели на територията на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“.

3 октомври /четвъртък/, 18:00 ч.

Откриване на изложба фотографии на В. Ставрев.

 

Място на провеждане:
 Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

4 октомври /петък/, 17:00 ч.

Историкът и политик проф. Веселин Методиев представи  последната си книга „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел”. Модератор на срещата е проф. М. Палангурски

Място на провеждане:
Читалня на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

 

8 октомври /вторник/, 15:00 ч.

Връчване на наградите на най-четящите деца от лятната кампания за насърчаване на четеното „Ела в библиотеката“.

Място на провеждане:
Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

22 октомври /вторник/, 17:30 ч.

Представяне на „Чудовището“ - роман на Владимир Зарев и Издателска къща „Хермес“

Място на провеждане:
Читалня на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

28 октомври /понеделник/, 11:00 ч.

Изложба на Регионален държавен архив – Велико Търново

Място на провеждане:
Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

31 октомври /четвъртък /, 11:00 ч.

Откриване на изложба на РБ „П. Р. Славейков“ - Велико Търново - по повод 130 годишнината от учредяването на първата обществена библиотека в град Велико Търново

Място на провеждане:
Изложбени пана пред ФИИ, Велико Търново

 


Партньори:

 

                  banner softlib   Logoslogan-BG   Investbank logo   logo-jooble