Mihaela-Georgieva

Картини на талантливата Михаела Георгиева радват читателите на библиотеката

От  2 до 16 април, всеки посетител на библиотеката може да се наслади на прекрасните картини на младата и талантлива художничка Михаела Георгиева.

"Човек и природа" една вечно съществуваща духовна връзка в съзнанието на човешкото общество, даваща постоянен повод за творческа интерпретация, както в литературата, така и в изкуствата съществува от неолита до днес като приказка.

Една детска любов след време става генератор на творчески идеи, а обекта – конят – муза на твореца.

Конят. Божествено животно, символ на слънцето и посредник между долната и горната земя, най-верния приятел на човека, обект на милиони изобразявания, от скалните рисунки през възхода и падението на величия, империи и царства, впечатлява и пленява една детска душа и я повежда по стръмния път на изкуствата, като неин пътеводител. Това е младият, новоизгряващ творец Михаела Георгиева.

Едва 5-годишна е пленена от красотата и грацията на съседската кобила и всяка среща с нея раздухва любовната искра в детското съзнание – жажда за опознаване и общуване с конете. Шансът ѝ да живее в близост до конната база в Арбанаси ѝ дава възможност да се запознае на място с живота и режимната работа на конете – хранене, почивка, разходка, езда и т.н. Тук получава и първият си урок по езда... От тук нататък конят става най-верният сподвижник и вдъхновител на твореца.

През 2008 г. Михаела завършва художествена паралелка в СОУ "Вичо Грънчаров". През този период успява да изгради себе си с необходимите качества на творец – непрекъснат вдъхновен труд при усвояването на различните технологични процеси в изобразителните дейности. Участва активно във всички училищни изобразителни прояви, както групови така и лично. Получава множество грамоти и награди. Когато е на 13 години нарежда първата си самостоятелна изложба в галерията в Г. Оряховица, където основен изобразяван обект е конят.

След завършване на обучението в Горна Оряховица започва да учи "Педагогика на изобразителните изкуства" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", където по-късно специализира "Стенопис". По програма "Еразъм" посещава Литва, където има възможност да обмени опит и разшири своя изобразителен кръгозор.

След завършване на висшето си образование през 2012 г. прекарва 2 години в Белгия, където попада в интересни творчески среди, благоприятни за развитието ѝ. В района на Антверпен, където е живяла, кипи богат художествен живот – изложби, пленери, срещи. Включва се да работи и за холандското сдружение "Paard Verzameld". Преобладаващ интерес на сдружението е към художници, изобразяващи коне.

Участва в няколко съвместни изложби в Белгия, където в момента има 4 творби в гр. Дьорне, Антверпен. Пътува често до Франция и Люксембург. В Холандия посещава лекции при доц. Tuncke der Belde от Кралската академия на изкуствата. Нейни творби са притежание на частни колекционери и ценители от Австрия, Белгия, Литва, Румъния и др.

След завръщането си в България през 2016 г. за известно време прекъсва любимата си дейност, но днес продължава да твори в името на Великата ценност "Любовта – човек и природа", която в днешното тежко време ни е крайно нужна да оцеляваме и превъзмогваме себе си. Дава ни духовна сила за развитие в правилния път на събитията и изграждане на вечната хармония "Човек и природа" – достоен път за подражание на подрастващите поколения"

 Руси Русев
художник

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib