Plakat-Angelat-i-Yakov-1

Представяне на новия роман на Георги Ганев „Ангелът и Яков“в РНБ „П. Р. Славейков“ – В. Търново

5 ноември 2019 г. | 17.30 ч.

Думи за автора и книгата от Владимир Шумелов


За автора:

Георги Ганев е роден на 2.06.1949 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия в родния си град и специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Редактор във в. „Тревненски зов“. Печели награди от литературни конкурси. През 2017 г. е лауреат на Априловската награда в Габрово. Автор на книгите „Страх от врабчета“ (разкази, Профиздат, С., 1987); на романите „Анатомия на плашилото“ (изд. „Български писател“, поредица „Гласове“, С., 1988), „Хорът на ушите. Прозаична кантата“ (изд. „Български писател“, С., 1993), на сборника с политическа сатира „Петдесет тояги на голо“ (Габрово 1999). Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Живее и работи във Финикс, Аризона, САЩ, повече от 20 години. През 2019 г. се завръща в родния си град.
„Ангелът и Яков“ е най-новият му роман, издаден през 2017 г. в изд. „Потайниче“, София, по проекта за „За буквите“ на Ангел Колев от Филаделфия, САЩ.


За романа:

„Георги Ганев твърди, че е написал роман бурлеска, т.е. че ни разказва „веселата страна“ на тази тъжна съдба, сполетяла народа и страната ни. Смея да твърдя, че той е написал един безпощаден роман гротеска, в който с неистов сарказъм ни разкрива истината за социалната и духовната деградация на България в годините на така наречения преход. Едно разпадане, което с малки изключения, продължава до ден-днешен по всички етажи на бедното ни и изстрадало отечество. В една действителност, в която тържествуват меркантилизмът и политическата посредственост, наивитетният провинциализъм, възцарява се апокалиптичният абсурд на нищото.
Георги Ганев не предлага рецепта за излизане на светло от тунела. Той само загатва, че може би някой ден в Българско ще се появи отново оня светъл мъж, с небесно сини очи, ще назове жестоката истина и ще ни изведе от блатото и пустинята – в обетованата земя.“

Борис Данков


„В тъжния си роман „Ангелът и Яков“ Георги Ганев взема без колебание по нещо от живота на всеки от нас, за да го вплете в съдбата на своите герои и така да ги направи плът от плътта ни. Корените им се преплитат с нашите в осквернената от политически страсти и нравствени падения родна почва, пият жизнени сокове от отровните извори на собствените си погрешни представи и примитивни убеждения. Деградацията на комунизма, последвана от деградацията на демокрацията, поражда личностна деградация, от която спасение носи само любовта – онази любов, заради която Ангелът започва своята борба с Яков, и която в крайна сметка кара Яков да се обърне към него със сакралното „Отче“.

Йото Пацов, редактор на книгата


„Ангелът и Яков“ е част от една вече солидна художествена литературна продукция за българския Преход след 1998-а. И мисля, точно жанрът „бурлеска“ подхожда за този поглед на Георги Ганев към изминалите десетилетия. Да не забравяме и уточнението към жанра: „или класови предразсъдъци за гравитацията“. Романът крие голяма доза автобиографизъм, а читателите от родния му град вероятно лесно биха идентифицирали места, хора и събития. Това не е важно, защото с еднаква сила бихме припознали тази действителност във всеки един български град. Политическото и общественото от първите години на демокрацията е пречупено през личните гледни точки и съдби на трима герои – Цацата, Дон и Джиджи, а събитията са фокусирани в/около един мутренски бардак („Ла Пиаца“), каквито имаше (и има модифицирани) във всяко градче – антипод на кръстопътния Йовков Антимовски хан.
Бурлеската позволява на автора да смесва тъжното и сериозното със смешното, пародията, гротеската и абсурда; да ни представи едно вариете от герои и антигерои, олицетворяващи духа от началото на българския Преход – микс от цинизъм, духовна и социална деградация.
А Ангелът и Яков, тези митични персонажи?Заигравката с митологията не е нова за литературата – през 2012 г. Патриция Николова издаде своята стихосбирка „Яков и Ангелът“, но при нея библейското или сюрреализмът са предпоставка за изграждането на една интимност, съществуваща в хармония с друга парадоксална реалност. Борбата между богобореца Яков (бодигарда Дончо, Дон) и Ангела (бай Ангел, баща му)в романа на Ганев е фиксирана в стила на бурлеската, за да подскаже, че бащите убиват децата си (волно или неволно), както всяка революция изяжда децата си. Вечните въпроси за жертвите и идеалите, за опрощението и греха. И както всяка добра книга, тя не отговаря на въпросите, но дава надежда

Сподели

Културен календар

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА

 РНБ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

2020 г.

www.libraryvt.com ;prs@libraryvt.com

  

Съгласно заповед № 18/09.03.2020 на директора на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ и на основание Заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-117/08.03.2020 г., чл. 63 от Закона за здравето и регистрираните случаи на COVID-19 на територията на Република България и Заповед № РД-22-389/09.03.2020 г. на Кмета на Община Велико Търново, до второ нареждане се преустановяват всички планирани културни мероприятия с ученици и възрастни читатели на територията на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“.

3 октомври /четвъртък/, 18:00 ч.

Откриване на изложба фотографии на В. Ставрев.

 

Място на провеждане:
 Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

4 октомври /петък/, 17:00 ч.

Историкът и политик проф. Веселин Методиев представи  последната си книга „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел”. Модератор на срещата е проф. М. Палангурски

Място на провеждане:
Читалня на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

 

8 октомври /вторник/, 15:00 ч.

Връчване на наградите на най-четящите деца от лятната кампания за насърчаване на четеното „Ела в библиотеката“.

Място на провеждане:
Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

22 октомври /вторник/, 17:30 ч.

Представяне на „Чудовището“ - роман на Владимир Зарев и Издателска къща „Хермес“

Място на провеждане:
Читалня на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

28 октомври /понеделник/, 11:00 ч.

Изложба на Регионален държавен архив – Велико Търново

Място на провеждане:
Фоайе на РБ „П. Р. Славейков“ , ул. „Иванка Ботева“ 2

 

31 октомври /четвъртък /, 11:00 ч.

Откриване на изложба на РБ „П. Р. Славейков“ - Велико Търново - по повод 130 годишнината от учредяването на първата обществена библиотека в град Велико Търново

Място на провеждане:
Изложбени пана пред ФИИ, Велико Търново

 


Партньори:

 

                  banner softlib   Logoslogan-BG   Investbank logo   logo-jooble