2020-10-07 835y-the-Uprising-Peter-Assen POSTER WEB2835 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава

 

Занаяти и изкуство ще обагрят Самоводската чаршия в навечерието на Димитровден. С разнообразна и богата културна програма Велико Търново ще отбележи въстанието на братята Петър и Асен. „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е сред акцентите, посветени на значимото историческо събитие, довело до възстановяване на българското царство. От 24 до 26 октомври Улицата на занаятите отново ще съчетае пъстра палитра от цветове, аромати, музика и настроение, за да зарадва жителите и гостите на старопрестолния град с неподправения си уют. В трите дни ще има изложение-базар на занаятчии, творци на ръчно изработени сувенири и продукти, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от архитектурно-етнографския комплекс ще правят демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вина, и др.
Занаятчийският празник ще е съпроводен и с атрактивна концертна програма. На 24 и 25 октомври на сцената ще излязат талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, Група за градски песни „Ретроритъм“ /Дебелец/ и Танцувален клуб „Плетеница“. Кулминация на двете концертни вечери ще са „Биг Бенд Велико Търново“, „КОВУ“ и „Хаштаг“.
На 24 октомври от 8,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники, реализирани от СНЦ "Търновци", "Чигот"-Варна и НД "Традиция" - клон Шумен. През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група "Ериней" и огнен спектакъл на трупа "Палячи". В 18,45 ч ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ "Константин Кисимов"-Велико Търново, а в 19,30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.
Програмата навръх Димитровден /26 октомври/ по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.
Събитията за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализират със съдействието на Регионалния исторически музей, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Строителната камара.

 


 

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib